Kuuluisia kokkeja

Kotimaisista kokkikuuluisuuksista ensimmäiset, keittiömestari Jaakko Kolmonen ja hänen aisaparinsa Veijo Vanamo, opastivat suomalaisia kotikokkeja televisiossa jo vuodesta 1970 ohjelmissa Maukasta mutkattomasti, Patakakkonen sekä Kesäkeittiö. Sittemmin television ruoanlaittokilpailut Kokkisota, MasterChef Suomi ja lapsille suunnattu Junior MasterChef Suomi ovat tehneet tunnetuiksi kotimaisia keittiömestareitamme, joista on tullut samankaltaisia brändejä kuin ulkomaiset vastineensa, kuten Gordon Ramsey ja Jamie Oliver.

Suomen arvostetuimpien keittiömestareiden ja kokkien joukkoon rankataan naisia valitettavan harvoin. Tähän esimerkiksi Olo-ravintolan keittiöpäällikkö Jari Vesivalo ottaa blogissaan kantaa. Usein ruokaohjelmista tunnetut naiset ovat luoneet uraansa muissa yhteyksissä, eivätkä välttämättä ole koulutukseltaan kokkeja. Kuitenkin ravintola-alalla on kovia tekijöitä sukupuoleen katsomatta.

Maija Silvennoinen – Meriittejä ja kasvisruokaa

Maija Silvennoinen on onnistunut luomaan monipuolisen uran niin keittiöpäällikkönä ja ravintoloitsijana kuin ruokatoimittajana ja Bon Appétit- ruokaohjelman juontajanakin. Hän aloitti keittiötyönsä Rantasipin kylmäkkönä ja kokkina edeten työskentelemään useissa tunnetuissa ravintoloissa, muun muassa Nevskissä, Havis Amandassa, Savoyssa ja GW Sundmansissa.

Kirjoja Silvennoiselta on julkaistu liki kaksikymmentä. Hän toimii ravintoloitsijana jyväskyläläisessä Kasvisravintola Katriinassa, jonka menu koostuu tuoreista raaka-aineista valmistetusta vegaanisesta kasvisruoasta. Hinnoittelussa on otettu huomioon opiskelijat, joille keittolounas tarjoillaan huokeaan hintaan.

Sikke Sumari – Naminamaster toivottaa vierailijat tervetulleiksi

Sikke Sumari eli Sirkkaliisa Sumari-Ilmoni on tullut tunnetuksi Kokkisodan juontajana. Hän on tuomaroinut MasterChef Suomi-kilpailua ja tehnyt omaa ohjelmaa nimellä Ruokaa rakkaudella. Aviopuolisonsa, kokki Tony Ilmonin kanssa Sumari omisti Tony’s Deli-nimisen ravintolan.

Virossa Saarenmaan Muhun saarella sijaitsevassa kesäkodissaan Sumari järjestää kesäisin ruoanlaittokursseja. Tilalle myydään myös niin kutsuttuja nautintopaketteja, jotka sisältävät kokkauskursseja, lounaita ja majoituksen. Sikke Sumari ei ole käyttänyt kokin asua kunnioituksesta ammattikunnan oppiarvoa kohtaan, mutta kokiksi valmistuminen Ravintolakoulu Perhosta keväällä 2017 antaa Sumarille oikeutuksen vihdoin halutessaan pukeutua viralliseen työasuun.

Hans Välimäki – Monipuolinen Michelin-kokki tuotekehittäjänä

Hans Välimäki on ollut monessa mukana. Hänenkin televisiouransa alkoi Kokkisodasta, jonka jälkeen Välimäki on esiintynyt myös useissa omaa nimeään kantavassa ohjelmassa sekä toiminut tuomarina Suomen paras leipomo-kilpailussa.

Välimäki on ansioitunut keittiömestari ja omistaja useissa eri ravintoloissa, joista Michelin-tähdelläkin tunnustusta saanut Chez Dominique lienee tunnetuimpia. Myös Linnanmäellä ja Särkänniemessä toimivat Midhill-hampurilaisravintolat ovat Välimäen, kuten myös Välimäen fine dining-ravintola, joka kantaa nimeä Välimäki. Useiden ruokakirjojen julkaisemisen lisäksi Välimäki on tehnyt tuotekehitystä ja markkinointiyhteistyötä useiden merkkien kanssa.

Tomi Björc – Aasialaisten makujen mestarilla monta pannua tulella

Junior MasterChef Suomi-ohjelmassa tuomaroinut Tomi Björc on ansioitunut keittiömestari, jonka innostus aasialaista ruokakulttuuria kohtaan näkyy hänen osa-omistamissaan ravintoloissa. Björcin ensimmäinen ravintola, Farang, äänestettiin Suomen parhaaksi ravintolaksi vuonna 2011 ja samanniminen ravintola avattiin myös Tukholmaan. Helsingissä toimivan Farangin lisäksi Björc omistaa Gaijinin, Boulevard Socialin ja Brondan. Monipuoliselta Björciltä on julkaistu ruokakirjoja ja hän on tehnyt tuotekehittelyä sekä markkinointiyhteistyötä useiden tunnettujen yritysten kanssa.

Harri Syrjänen – Soppamies ja ruokastailaaja

Kuten useille tunnetuille kotimaisille kokeille, myös Harri Syrjäselle Kokkisota-ohjelma toimi ponnahduslautana julkisuuteen. Syrjänen opiskeli kokiksi hotelli Haagassa ja ravintolakoulu Perhossa, jonka jälkeen suuntasi Iso-Britanniaan hankkimaan kokemuksia sikäläisistä ravintoloista. Sittemmin Syrjänen on ryhtynyt freelanceriksi tarjoten monipuolisia palveluita food stylingista kokkikouluun ja tuotekehitykseen.

Jyrki Sukula – Italialaista viiniä ja cateringia kaikilla mausteilla

Ulkomaisten televisioformaattien suomalaisissa versioissa on nähty ahkerasti muun muassa Jyrki Sukulaa, jonka ohjelmassa Sukulan suojatit luotsattiin kahdeksaa nuorta ravintola-alalle samantyyppisellä konseptilla kuin brittiläisessä reality-ohjelmassa, jossa Jamie Oliverin Fifteen-ravintolaan koulutettiin työntekijöitä syrjäytymisriskin alla elävistä nuorista.

Sukula on nähty myös ohjelmissa Kokkisota, Ruokala, Liemessä, Hullu kokki Piemontessa, Kuppilat kuntoon, Jyrki Sukula!, Hotellit kuntoon, Jyrki Sukula! sekä Kaikilla mausteilla, jonka nimisen catering-yrityksenkin Sukula perusti. Kuten useilta muiltakin julkkiskokeilta, Sukulaltakin on julkaistu useita keittokirjoja. Hän pitää italialaista Azienda Agricola Sukula-nimistä viinitilaa vaimonsa Riikan kanssa.

Henri Alén – Murun keittiömestari nosti Mutti-tomaattikastikkeen menekkiä

Keittiömestari ja ravintoloitsija Henri Alén on osakkaana useissa ravintoloissa, joista vuonna 2010 avattu Muru valittiin vuonna 2012 Suomen Gastronomien Seuran toimesta Vuoden ravintolaksi. Alénin keittiömestaroimasta Murusta kertovan reseptikirjan on toimittanut Iina Thieulon, jonka aviopuoliso Nicolas Thieulon omistaa Murun Alénin, Timo Linnamäen ja Samuil Angelovin kanssa. Nicolas Thieulon nähtiin Alénin kanssa televisio-ohjelmassa Henkka & Niki vs. Amerikka, jonka lisäksi Alén on esiintynyt lukuisissa muissakin ohjelmissa. Niistä mainittavin on huhtikuussa 2016 esitetty, fine dining-ravintolan avaamisesta kertova Finnjävel- ravintola helvetistä.

Suomalaiseen ruokaperinteeseen pohjaavaa Finnjäveliä luotsaa Henri Alénin kanssa Tommi Tuominen. Tuomisen Ravintola Demo on onnistunut pitämään hallussaan Michelin-tähteä jo useiden vuosien ajan. Hänellä on osakkuus myös muun muassa ravintola Groteskiin, jolle on myönnetty hyvästä hinta-laatusuhteestaan Michelinin Bib Gourmand-tunnustus. Sekä Tuominen että Alén on nähty myös Kokkisota-ohjelmassa.

Henri Alénia seurataan Twitterissä aktiivisesti. Julkaistuaan yhteisöpalvelussa reseptin tomaattikastikkeesta, jonka valmistukseen hän suositteli Cirio- ja Mutti-merkkistä tomaattimurskaa, Alén sai aikaan tomaattikastikevillityksen, jonka myötä Muttin lisääntyneestä myynnistä jopa uutisoitiin.

Privacy Policy