Amerikkalainen keittiö

Amerikkalaiseen historiaan kuuluu vahvasti siirtolaisuus. Uudelle mantereelle lähdettiin ensin valloitusretkille ja myöhemmin tekemään työtä. Suomessakin oli 1800-luvulla merkittävää muuttoliikettä Amerikkaan ja siksi meillä monilla suomalaisilla on yhä sukulaisia Amerikassa. Yhdysvallat on myös maantieteellisesti niin iso valtio, että ruokakulttuurit eri puolilla maata ovat väkisinkin hieman erilaiset.

Silti amerikkalaiseen keittiöön liittyvät vahvasta mm. täyteläiset maut, isot ja näyttävät annokset sekä pikaruoka. Amerikkahan on pikaruokakulttuurin kehto ja kotimaa. Ei ole siis ihme, että puhuttaessa amerikkalaisesta ruokakulttuurista, monelle tulee ensimmäisenä mieleen Coca Cola ja pikaruoka. Amerikkalaiseen keittiöön mahtuu kuitenkin vielä paljon muutakin, kuten esimerkiksi suussa sulavia leivonnaisia ja grilli- eli barbequeherkkuja.

New York, New York

New York lunastaa paikkansa ehkä Yhdysvaltain merkittävimpänä ruokakeskuksena. Kaupunkiin on muuttanut aikojen saatossa jo niin monen eri kansan edustajia, että ruokakulttuuri on maailman monipuolisin. Ravintoloissa ja elintarvikeliikkeissä on nykyisin edustettuna käytännössä kaikki maailman kansat ja kulttuurit. Mutta etenekin New Yorkiin muuttaneen kiinalaiset ja italialaiset ovat olleet innokkaimpia muokkaamaan omia ruokaperinteitään uuteen uskoon uudessa maassa. New York -tyylinen pizza kypsennetään puutulella ja se poikkeaa siten perinteisestä italialaisesta pizzasta. Kiinalaisravintolat taas ovat tuoneet dim sum -taikinanyytit Aasiasta ja muokanneet reseptiä New Yorkissa.

New York on kaupunki, joka ei nuku koskaan. Monet palvelut, ravintolat ja kaupat, ovat siis auki kellon ympäri – tai ainakin aukioloajat ovat varsin laajat. New Yorkissa ravintolamaailma on hyvin kilpailtua ja kaupungille omaleimaista on tarjonnan vaihtuvuus. Vain todelliset helmet pystyvät pärjäämään pitkän aikaa New Yorkissa ja pitämään ovensa auki vuodesta toiseen.

Tyypillistä new yorkilaisruokaa ovat myös erilaiset katukeittiöistä ja kioskeilta saatavat pikaruuat, kuten bagelit, hot dogit, pizza licet, pirtelöt sekä tietenkin hampurilaiset ja ranskalaiset.

Etelässä grillataan ja itärannikolla syödään merenantimia

Kunkin maantieteellisen alueen ympäristölle tyypilliset ruoka-lajit ovat vaikuttaneet myös ruokakulttuureihin. Amerikan itärannikon keittiöön ovat kuuluneet aina vahvasti mereneläviä hyödyntävät ruokalajit. Uuden Englannin alueella yhdistyvät intiaanien perinteet, valloittajien tuomat herkut sekä alueella vallitseva rikas kala- ja äyriäiskanta. Erilaiset hummeri-, kala- ja äyriäisateriat ovat tyypillisiä itärannikolla.

Etelä-Amerikassa niin ikään eri kansallisuuksien tyypilliset ruokaperinteet kohtaavat alueen perinteisen lihankasvatuksen. Texasissa on kautta aikojen kasvatettu suuressa mittakaavassa lihakarjaa ja alueelle onkin leimaista isot pihvit, etenkin grillattuina. Muutenkin Etelä-Amerikan keittiössä grillataan paljon, joko kaasulla tai savugrillillä. Vahvat maut ja marinadit kuuluvat asiaan. Lisäksi Etelä-Amerikassa on yhdistetty perinteisiin liharuokiin lähellä sijaitsevan Meksikon ruokakulttuurin vaikutteita. Tästä yhdistelmästä on syntynyt meillä Suomessakin tunnettu Tex-Mex -ruoka.

Etelä-Amerikassa Louisianan osavaltiossa on myös Espanjasta ja Ranskasta tulleet cajun- ja kreolikeittiöt. Nykyisin nämä kaksi ruokakulttuurin haaraa ovat kuitenkin niin sekoittuneita yhteen toistensa ja amerikkalaisen sekä afrikkalaisen ruokakulttuurin kanssa, että pääosin käytetään nimitystä Louisianan keittiö. Riisi ja voimakas roux-niminen kastike on tyypillistä Louisianalaista ruokaa. Samaten jabalaya ja gumbo ovat tyypillistä louisianalaista pataruokaa.

Tuhdit aamiaiset ja kahvilakulttuuri

Me suomalaiset olemme tunnettua kahvinjuojakansaa. Mutta sama pätee myös amerikkalaisiin. Kahvilakulttuuri Amerikassa on kehittynyt erityisesti maan pohjoisissa osissa. Washingtonin osavaltiossa sijaitseva Seattle on erityisesti tunnettu kahvilakulttuurin ja -ketjujen kotina. Esimerkiksi ympäri maailman levinnyt Starbucks-kahvilaketju on lähtöisin juuri Seattlesta. Amerikkalainen kahvi valmistetaan yleensä tummempi paahteisista kahvipavuista, kuin meidän suomalaisten kahvi. Usein amerikkalaiset kahvilat tarjoavat monipuolisen määrän variaatioita esimerkiksi maidolla, kevytmaidolla, kermalla, maitokermalla, kofeiinittomana tai jollakin makusiirapilla höystettynä.

Amerikkalaiseen tyyliin kuuluu nauttia kahvi pahvimukista kadulla kävellen, puistossa istuen tai metrossa matkustaen. Jos kahvi juodaan kotona tai toimistossa, sen kanssa nautitaan usein suklaapatukka, keksi tai sipsipussi.

Toinen erityispiirre amerikkalaisessa ruokakulttuurissa ovat myös isot ja tuhdit aamiaiset. Amerikkalainen aamiainen tarjoillaan aamu kuuden ja kello 11 välisenä aikana. Amerikan historiaan liittyy vahvasti fyysisen työn tekeminen, mikä on tuttua myös meidän suomalaisten historiassa. Maanviljelijät tarvitsivat runsaasti polttoainetta jaksaakseen hoitaa monituiset maatilan aamuaskareet ennen lounastaukoa. Siksi aamiaiseen kuuluu perinteiden mukaan pekonia, kananmunia, pannukakkuja ja tuoretta leipää. Paljon hiilihydraattia ja toisaalta myös proteiinia ja rasvaa, jolla jaksaa pitkään.

Lounas ja illallinen kamppailet päivän tärkeimmän aterian roolista

Amerikkalaisen ruokahistorian perusteella voidaan todeta, että lounas oli aikaisemmin päivän tärkein ateria. Siihen oli syynä esimerkiksi maatilojen normaali työn jakauma vuorokauden eri aikoina. Aamulla lypsettiin, luotiin lannat, ruokittiin eläimet yms. Lounas oli sopivana ajankohtana, jolloin ehdittiin aamun kiireisimpien töiden lisäksi myös hengähtää. Nykyisin kiireinen maailma on vienyt lounaan rauhoittavan merkityksen ja monesti nykypäivänä lounas on pikaista purtavaa rauhallisen ja tuhdin aterian sijasta.

Aikaisemmin illallinen oli jämäruokia tai jotain kevyttä syötävää ennen nukkumaan menoa. Nykyisin ihmiset ovat päivät töissä toimistoissa ja monesti vielä käydään harrastamassa työpäivän jälkeen. Illaksi ehditään kotiin rauhoittumaan ja syömään päivän tärkeintä ateriaa. Illallinen voidaan syödä joko kotona tai ravintolassa. Kotona valmistettu päivällinen sisältää usein lihaa tai kanaa; perunoita, nuudeleita tai riisiä sekä lisukkeena salaattia ja leipää. Illallisen amerikkalaiset syövät 17-22 välisenä aikana.

Privacy Policy